På gång 2011…

Nu är det drygt ett ett år sedan åkern i Gottsundagipen plöjdes och blev en del av Matparken. Det är fantastiskt vilken uppmärksamhet vi fått. Skördefesten hamnade på första sidan i Uppsala Nya Tidning. Magnus berättade om kollektivlottens odlingar i radio Uppland, vi åker runt och föreläser och så har vi fått två oväntade stipendier/priser. Det är roligt men lite märkligt. Vi odlar ju bara lite grönsaker tillsammans. Och odlar gör ju folk överallt, i sina trädgårdar och på kolonilotter och lantbrukarna på sina åkrar. Och odlat har ju folk gjort sen urminnes tider. Men kanske är det just det som drar. Tillbaka till jorden och rötterna och livet liksom. Det är tafast, vackert och viktigt.

Bloggen har gått i idé under senhösten men nu är den äntligen uppdaterad. Det är snöstorm ute och en halvmeter snö på åkern men vi har redan börjat planera inför den kommande säsongen. Hur mycket ska vi odla och vad? Det är hög tid att beställa sättlök och i slutet av februari bör man så purjolök och selleri.

Den 23:e mars börjar årets studiecirkel. Precis som förra året kommer vi att ha en teoridel och en praktisk del då vi odlar i Matparken. Ett preliminärt schema för cirkeln kommer snart. Ett par nya kollektiv har bildats och det finns utrymme för minst en grupp till det här året. Hör av dig till oss om du vill vara med eller kom på årsmötet den 13 februari. Skolträdgården kommer tyvärr att ta paus i år eftersom det inte finns några pengar för att driva den vidare. Förra årets verksamhet ska dock utvärderas och slutrapporteras och vi hoppas på en fortsättning 2012.

Flera av oss i det ”gamla” kollektivlott-gänget är sugna på att ta oss an de gamla trädgårdarna, kanske röja lite under senvintern, beskära buskar och träd och kanske även plantera en del nytt. Många av oss vill odla mer blommor i år. Kanske kan vi också odla fler ätliga perenner som ramslök och rankspenat.

De närmaste veckorna ska vi undersöka möjligheterna att fixa el till pumpen som vi använder för bevattning. Sol- och vindkraft blev för dyrt. Återstår då att koppla upp sig på nätet. Det kostar också pengar men förhoppningsvis går det att lösa på något sätt.

Andra glada nyheter sen sist:

Matparken har fått Stiftelsen Näringslivets och Uppsala kommuns jubileums fond stipendium på 25 000 kr. http://www.pentagonvillan.se/uppsalaforeningsrad/kulturnatten.htm

Vi har via Föreningsrådet fått tillgång till en lokal i Gottsunda på Rangströms väg 5. Vi kommer att dela rum med Kulturernas Karneval och flyttade in i månadsskiftet november/december. Stort tack för det! I lokalerna finns också ett godkänt kök. Den här säsongen kan bli riktigt spännande!

Vi längtar till de första vårtecknen dyker upp, och skickar en hälsning till alla odlingssugna där ute. När vi började drömma ihop Matparken utropade vi ”Stadsodlingsrevolutionen börjar NU” och lite så tror vi faktiskt att det är. Kamrater, låt oss arbeta för en långsam, grönskande, spirande och livgivande revolution. Gräv där du står! Hurra för den odlande människan!

Från oss alla till er alla; ett grönskande 2011!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

 1. Hej!
  Jag är mycket gärna med. Har haft odlingslotter i Ekebydalen i många år, nu är de uppsagda. Men, det kliar i fingrarna, har jag märkt. Jag drar alltid upp en massa frön hemma till min rabatt utanför huset (Uppsalahem grävde bort buskarna åt mig), och det blir alltid flera hundra för mycket. Och delar gärna med mig.

  Klockslag och plats för årsmötet?
  Är gärna med i någon arbetsgrupp och planeringsgrupp.

  Hälsningar
  Eva
  0736 550 993
  evaadler@hotmail.se

 2. En annons om studiecirkel fångade mitt intresse!
  Vilken bra idé att ha föredrag om ekologisk odling. Jag kommer gärna på teoridelen då jag inte kan boka upp mig för en hel cirkel.
  Var?
  När?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: