Våra vänner i Alacant

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här i Alicante i Spanien, eller Alacant som man säger på Valenciska, odlas det året runt. Kål, potatis, lök, purjolök, selleri och rotsaker på vintern och i dagarna har de satt ut tomater, squash, aubergine, paprika, spenat m.m. på friland. Växthuset använder de bara till att dra upp plantor.

Vi, två matparkare, är på besök hos ett gäng stadsbönder och kollektivodlare ca 15 kilometer utanför stan. Det är vår här vilket innebär sol och svensk sommarvärme men idag blåser det rejält och vi går med tjocktröjan på.

Här odlar en grupp på tio personer tillsammans för husbehov sedan fyra år tillbaka. Marken lånar de av en lantbrukare som inte använder den för tillfället och som mer än gärna vill att den ska odlas upp – ekologiskt förstås. På ca 1000 kvadratmeter får var och en sitt årsbehov av grönsaker!! Här skiftar man gröda tre gånger om året och det odlas som sagt året om.  Det finns dessutom flera frukträd bl.a. apelsiner, granatäpple, aprikoser, äpplen och ägarens olivträd som de har tillgång till. Perenna örtväxter som oregano, rosmarin och mynta trivs också bra här. Det är lätt att bli avundsjuk…

Tillgången på vatten är det stora problemet i de här regionerna. Just här använder de förorenat vatten från stadens reningsverk. Fördelen är att de har god tillgång till vatten året om men odlarna skulle förstås hellre se en ökad medvetenhet om att vattnet är en begränsad resurs i de här delarna av landet och att de resurser som finns användes på ett bättre sätt än som sker idag.

För att behöva vattna som lite som möjligt lägger odlarna ut slangar för droppbevattning i nästan hela odlingen. Med hjälp av en timer bevattnas grödorna automatiskt en gång om dagen. Och för att behålla funkten i marken täcker de med isört som är ett aggresivt ogräs här.

Precis som oss i förra årets kollektivlottsgäng har gruppen kommit överens om att jobba ca en halv dag i veckan. Var och en skördar det den behöver och det finns oftast ett överskott.

Om en dryg vecka är vi tillbaka i Matparken för att fira Valborg den 30 april. Kom och fira med oss!

Camilla och Ylva

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: