Låt dem äta fisk

Jag besökte IFLA World congress i Zurich, och gjorde bl.a. ett studiebesök hos Urban Farmers där man tagit fram ett system med kombinerad  aquaponics (fiskodling) och  hydroponics (växtodling). Man föder alltså upp fisk i tank, och vattnet pumpas runt i ett system där växtrötter fångar upp näringen i fiskarnas avföring. Fiskodlingar av det här slaget är helt fria från antibiotika, konstgödning eller andra typer av kemikalier, eftersom det har ihjäl fiskarna. Bäst är att använda tilapia eller annan fisk som kan äta växtbaserad föda, så att man inte måste fiska ur haven för att föda fisken i tanken….

Detta bildspel kräver JavaScript.

Urban Farmers vill utveckla ett system som går att anpassa till olika skalor, från ett eller några hushåll, till kommersiella fiskodlingar. De beräknar att en investering på 1,5 miljoner Euro ger en fiskodling som bär sig ekonomiskt, med en totalyta på ca 1000 kvadratmeter (varav 700 kvm hydroponics,  200 kvm besöks & försäljningsytor och 100 kvm aquaponics), vilket kan ge 8 ton fisk och 20 ton grönsaker på ett år, med 1,5 heltidsanställning.

Det finns redan storskaliga fiskodlingar av den här typen i bl.a. Australien, det Urban Farmers vill göra är att lansera ett system som passar på tak, stadsodlad fisk och växthus-grönsaker från stadens takytor alltså.

Andreas Graber, Urban Farmers:

We are used to the idea of breeding poultry and pigs, if we want to eat fish in the future we have to breed it.”

Materialet till salladsodlingen kommer från den holländska växthusodlingsindustrin. På bilderna är plantorna fortfarande små, men det finns plats för dem att växa. Här odlar man tomater, olika sorters sallad och basilika, och det är den typen av växter som kan odlas i hydroponics system.

Vi kommer alltså att behöva våra stadodlingar för lök, potatis, rotfrukter, ärtor, bönor, bär och frukter… Våra grönsaker här i Matparken artar sig, det har varit en ruskigt torr sommar här i Uppsala och tistlarna stormtrivs på leråkern, men vi har arbetat hårt och nu börjar det bli frodigt, härligt grönt och skördetider…

Thank you Andi Gantenbein at PG Landschaften in Zurich for the pic´s!

/Marina

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: