Om frosten.

Den första riktiga höstdagarna har passerat och med kylan kommer snart nattfrosten. Den brukar komma mellan den 15 september och den 1 oktober, här i Uppsala, om man ska tro SMHI’s statistik. Men det är kallare precis vid markytan än två meter ovanför där statistikens temperaturer mäts så till odlingarna kommer frosten tidigare. Det får en räkna med.

Frosten bildas då värmen som ackumulerats i marken under dagen strålar ut under natten. Luften precis ovanför markytan värms upp och stiger till högre höjder. Framåt morgonen, innan solen hinner fram, är marken och luften ovanför som kallast. Det är då frosten slår till. Ett sätt att rädda plantorna är att ta sig ut i gryningen sätta på vattenspridaren. När vattnet fryser ger det nämligen ifrån sig värme till plantorna. Fiberduken är ett annat alternativ för den som vill hålla liv i grödorna ett tag till.

Men när vi trots fiberdukar inte lyckas förlänga sommaren får vi skynda till åkern för att skörda gurka, squash, tomat och bönor på de nervissnade plantorna. Löken är då upplockad för flera veckor sedan och har i bästa fall torkat under solen. Sockerärtorna har vissnat ner och vi kämpar för att hålla undan tistlar och kvickrot inför nästa säsong.

Redan nu är det betydligt kallare att cykla hem på kvällen och om ungefär en månad, den tionde oktober, ska vi ha lämnat plats för plogen. Men än återstår förhoppningsvis många fina arbetsdagar. Sen jag började odla ser jag fram emot hösten och vintern. Jag får äta mina egna grönsaker, åtminstone fram till jul, och när säsongens slut närmar sig har jag fått min dos av sol, luft och lera under fötterna.

Det kommer att finnas plats för fler Matparkare nästa säsong. Hör av dig om du vill vara med och odla med oss!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: