Kurskväll med köksträdgårdshistoria

Ny vecka och ny kväll på odlingskurs! Denne gången med tema köksträdgårdshistoria och gestaltning – mycket kul för en överivrig landskapsarkitektstuden som nyss har läst trädgårdshistoria och som äntligen fick använda sina kunskaper! Från de första trädgårdarna, till självförsörjande klosterträdgårdar och storslagna barockanläggningar. Det kan vara svårt att hålla koll på så många tusen år med trädgårdshistoria, särskilt när en gärna vill veta varje detalj. Kunskap skal dock vara lätt att bära, och att historiska trädgårdar är mycket inspirerande kan vi väl alla enas om.

Tyvärr hinner jag inte prata om alla trädgårdarna genom historien, men av de mest kände och imponerande odlingsrelaterade trädgårdsanläggningarna är Villandry värd att nämna. Köksträdgården i Villandry är nog förebilden nummer ett för alla köksträgårdar i världen. Det tråkiga är att grönsakerna bara odlas för dekoration, nästan alla grönsakerna som odlas där slängs.

Om du inte hinner en spontan resa till södra Europa de kommande veckorna, men fortfarande vill ha en dos trädgårdsinspiration, kan jag rekommendera ”Monty Dons italian gardens” och ”Monty dons french gardens”. Mycket trevliga program som visar olika trädgårdsanläggningar och köksträdgårdar i Italien och Frankrike. Finns på Netflix (eller på Youtube för den snåla).

Om du inte är så förtjust i gestaltning, eller som i matparken – plöjer odlingslotten varje år, och därmed inte möjlighet till att skapa intrikata system, kan trädgårdshistoria också ge oss inblick i växternas historia, och historien bakom de växterna vi odlar i våra trädgårdar idag. Visste du till exempel att idag välkända kryddor som vitlök och citronmeliss odlades i munkarnas medicinalträdgårdar under medeltiden. Eller att kirskål tidigare var en populär växt i trädgårdar?

Det kan vara kul att tänka på hur annorlunda vi ser på och använder växter idag jämfört med hur vi gjort historiskt. Att kirskålen – detta i dag så hatade ogräs tidigare har varit en populär växt i köksträdgårdar kan vara svårt att tro, och om det egentlig är någon tröst vet jag inte. Det var dock någon som tipsade om att kirskål fungerade utmärkt i stuvning och soppor, så det kan kanske vara värd att testa.

Näste vecka står odlingsplanering och växtnäring på planen, och till dess vill jag rekommendera alla att ta en tur inom Uppsalas kolonilottsområden for att njuta av vårens första tecken. Kom ihåg att njuta av årstiden!

 

203.1466768120
Köksträdgården i Villandry © DR Château de Villandry

 

Annons

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: