Lyckas med plantuppdragningen!

Som nybörjare är det lätt att misslyckas med plantuppdragningen inomhus. Det är inte svårt men det kräver rätt utrustning och en del kunskap. De vanligaste misstagen är förmodligen att vi sår för tidigt, har för dåligt ljus, fel jord och sår flera frön i samma kruka när vi inte borde det. I stort sett alla grönsaksplantor, förutom purjolök, mår bäst av att sås i enskilda pluggar/krukor. På så vis störs inte rotsystemet vid omplantering eller utplantering och växten klarar omställningen betydligt bättre. Om grobarheten är sämre än normalt är ett tips att så flera frön och gallra bort plantorna efter uppkomst.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Vissa grödor måste förodlas eftersom de kräver en lång säsong för att alls ge någon skörd. Vilka det är beror förstås på var i landet man bor. Utgå alltid ifrån planerat datum för utplantering och räkna bakåt. En squashplanta som ska planteras ut på friland i Uppsala, där frostrisken kan antas vara över runt den 7 juni, ska alltså sås 3-5 veckor innan dess, det vill säga tidigast i början på maj. Om man vill vara hyfsat säker på att plantorna ska klara sig alltså. Ibland är det kanske värt att chansa för tidigare utplantering för tidigare skörd.

Det finns många fördelar med att sätta ut plantor jämfört med att så direkt. Det kan därför vara värt att även förodla grödor som skulle kunna sås direkt på friland. Tidigare och bättre skörd är de främsta skälen. De större plantorna är inte lika känsliga för skadegörare och ogräskonkurrens som nyss uppkomna småplantor och klarar sig därför bättre. Nackdelen är förstås att det är mer jobb och att det kräver en del plats, inomhus, i uppvärmt växthus eller på en skyddad plats ute, eventuellt med fiberduk över, beroende på när man sår och plantornas känslighet för frost eller kyla.

Hur man väljer att göra beror kanske mest på hur angelägen man är om den där extra tidiga skörden av just den där grödan som man älskar. Olika betor och mangold är två exempel på grödor som normalt sås på friland men som kan förodlas i pluggbrätte för tidigare skörd. Men kom ihåg att de är känsliga för kyla och kan gå i stock om det är för kallt.

1. Rätt krukor och brätten

Det går förstås att så sina frön i vilken typ av behållare som helst. Ibland duger gamla plastlådor eller mjölkkartonger alldeles utmärkt men det finns också många fördelar med att köpa bra grejer som håller länge. Det behöver inte vara särskilt dyrt och det finns fördelar med att storleken på krukor och brätten är väl anpassat till de växter man vill dra upp.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Ta en titt i några av fröföretagens redskapsavdelningar, speciellt de som även säljer till yrkesodlare. Där finns prisvärda krukor och brätten i alla storlekar som håller i decennier. Olssons frö och Lindbloms frö är två exempel på företag som säljer krukor, brätten och plantlådor till såväl yrkesodlare som hobbyodlare. Många av dessa har också tillhörande brickor att ställa under. Dessa kan även användas för bevattna underifrån vilket är att föredra i de flesta fall.

Utrymmet är en av de saker som är begränsande för de flesta av oss. Vi bör därför välja lagom stora krukor/pluggar. I stort sett all sådd inomhus kräver extra belysning, även i ett söderfönster med bra naturligt ljus. Om krukorna är onödigt stora går det åt mer plantjord och mer ljus än nödvändigt.

Alla kålväxter, sallad, majs, squash och pumpa sås i lagom stora pluggbrätten, tre till sex veckor innan utplantering och får stå kvar i brätten fram till dess. Tomat, paprika, gurka och aubergine planteras om en eller två gånger innan de kommer ut på sin slutliga plats i växthus eller på friland. Lindbloms frö har även större, kraftiga plastkrukor i storlekar upp till 50 liter. Det är kanske inte det vackraste alternativet men ett prisvärt sådant som funkar bra i växthuset eller på andra platser i trädgården.

Vissa fröer kan med fördel sås i tråg. Det gäller till exempel purjolök som också bör stå kvar i tråget ända till utplanteringen på friland. Man sprider ut fröerna jämnt över ytan, ca 100 frö på 20*20 cm. Rot- och stjälkselleri kan bredsås på samma sätt men kan också sås i ett pluggbrätte med väldigt små pluggar. De bör planteras som så fort de fått ett karaktärsblad, en till två veckor efter uppkomst.

Ibland, som med vanlig gul och röd lök eller buskbönor, funkar det bra att så två till fyra frön i varje plugg/kruka och plantera ut dem tillsammans. Vad gäller kryddor och blommor finns inga generella rekommendationer. Det beror dels på sorten men och också på vilket resultat man vill ha – en tät sådd ger många små plantor medan en ensam planta blir större och kraftigare.

Kom ihåg att tvätta dem mellan säsongerna för att minska risken för växtsjukdomar.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

2. Rätt jord

Det finns flera olika plantjordar på marknaden. Välj en plantjord för yrkesodlare, avsedd för plantuppdragning, gärna ekologisk. Skillnaden mellan en bra och dålig jord är framförallt näringsinnehållet och det är extra viktigt om pluggarna/krukorna är små. Det går förstås att gödsla upp en billigare jord eller göra egen jord men det är en konst i sig och en hel del arbete.

Vissa fröer, framförallt purjolök och sallad, är känsliga för ett höga näringshalter i jorden och då är en såjord att föredra. Den kan man göra själv genom att blanda ut plantjorden med ca 30 % ogödslad torv och 25 % sand. Det finns också färdig såjord att köpa. Det räcker att lägga ett litet lager av såjord ovanpå plantjorden, på så vis räcker näringen i krukan längre. Eftersom den ekologiska jorden innehåller organiskt bunden näring, i form av kompost eller stallgödsel som frigörs långsamt, är risken mindre att groningen påverkas av den jorden. Men de flesta grönsaks- och blomfröer går alldeles utmärkt att så i plantjord, oberoende av om den är ekologisk eller inte.

Tänk på att plantjordar i plastsäck blir dåliga med tiden. Ju varmare de ligger desto fortare går det. Jorden bör förvaras svalt, inomhus eller på en skuggig plats i trädgården och gärna luftas några dagar innan sådd.

Vissa plantor mår bra av lite extra flytande gödsel några veckor efter uppkomst. Det gäller till exempel kål och majs, i synnerhet om jordvolymen i pluggarna är liten. Det är viktigt att gödseln inte är för koncentrerad. Urin bör spädas trettio gånger och nässelvatten 5-10 gånger.

3. Vermiculite och perlite

Vermiculite består av lerskiffer som hettats upp kraftigt. Det ansorberar och avger fukt och kan användas för att täcka sådden för att hålla fukten bättre. Det minskar även algtillväxten som ibland uppstår på ytan. Grov vermiculite eller perlite kan också blandas i jorden för bättre vatten- och syrebalans.

4. Så får du det att gro och växa! Värme, kyla, ljus och mörker.

Groningen påverkas av temperaturen. Information om lägsta/högsta och optimal groningstemperatur hittar man i de flesta av fröföretagens kataloger eller webbsidor. Vissa fröer som till exempel selleri och salvia är ljusgroende vilket innebär att de måste sås väldigt ytligt eller täckas med material som släpper igenom ljuset som till exempel sand eller vermiculite.

Blötläggning innan sådd påskyndar groningen men inte någon stor fördel vid plantuppdragning eftersom jorden ändå hålls fuktig genom regelbunden bevattning. Vid sådd på friland kan större fröer som ärtor och bönor blötläggas innan sådd medan mindre fröer blir svårare att hantera om de är fuktiga.

I de flesta fall krävs tillskottsbelysning vid förodling inomhus. Det bästa är vitt ljus med hög effekt. Det spelar ingen roll om det är kallvitt eller varmvittljus. För amatörodlare är det enklast att utgå ifrån lampans effekt i watt. I ett mörkt rum, utan naturligt ljus från fönster, behövs det minst 100W/m² odlingsyta (LED-lampa, högtrycksnatrium eller lysrör). Det funkar till exempel med 2×24 Watt lysrör men eftersom ljusstyrkan minskar i takt med att lysrören åldras kan det vara bra att välja högre effekt t.ex. 2×36 Watt eller 2×54 Watt. I ett fönster med bra ljus krävs mindre tillskottsbelysning. Man får helt enkelt testa sig fram för att ta reda på hur mycket extra belysning som krävs i varje enskilt fall. En tidig sådd, redan i januari, kräver förstås mer konstljus än en sen sådd i slutet av mars eller april. Belysningen ska vara tänd 14–16 timmar per dag och avståndet till växterna ska vara ca 2 dm. Ju varmare det är i rummet desto mer ljus krävs.

Källa och läs mer: https://gronarader.se/

Delar av texten har tidigare publicerats i tidningen Hemträdgården.

Annons

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: