​Nytt år – ny vår

Solen skiner igen över Uppsala, fåglarna kvittrar och vädret är tillräckligt varmt för att packa ner vinterkläderna. Eller? I själva verket är det väl egentligen fortfarande skitkallt, det blir fortfarande mörkt alldeles för tidigt och naturen som gråast. Men vad betyder det när odlingssäsongen sakta men säkert kommer smygande inpå, och vi snart står ute i grönskan igen? Våren i Uppsala kan vara skiftande, men lika säkert som att det blir sommar varje år, är det att odlingssäsongen snart är här.

I år är faktisk den tionde odlingssäsongen i Matparken i Gottsunda! År efter år har morötter, potatis, majs, kål och andra fantastiska växter fått växa på slätten i Gottsunda, till glädje för odlare och förbipasserande i Uppsala. Men det har inte bara odlats, matparken är ju också en arena för lärande. Matparken arrangerar i år – som tidigare år – odlingskurs genom säsongen. Och det ska ni få ta del av på den här bloggen!

Här kommer ni att få följa vår lilla grupp med kursare under säsongen, från mars till oktober. Jag som skriver heter Nina och är en av kursdeltagarna i år. Jag kommer från Oslo, pluggar landskapsarkitektur, och tycker hållbarhet och stadsodling är jättespännande. Genom 15 kurstillfällen ska vi få lära oss (nästan) allt som behövs för att kunna odla – ekologisk såklart. Vi börjar med teorin och sen – när vädret tillåter, ska vi ut och odla tillsammans i Matparken.

När ni läser detta är vi redan klara med första kurstillfället. Två timmar med mysigt umgänge och en introduktion till vad vi kan vänta oss under de kommande månaderna. Vi pratade om idéer och förväntningar inför den kommande säsongen, fikade och lyssnad på berättelser från tidigare år. Det kan vara svårt att föreställa sig orange pumpor och ett överflöd av skörd när regnet trummar på asfalten utanför och mörkret har sänkt sig. Som tur är går tiden snabbt den här tiden på året och som naturentusiasten Hal Borland sa “Ingen vinter varar för evigt; ingen vår skippar sin tur”.

Och med detta vill vi önska er alla välkomna till en ny säsong med odling och odlingskurs i Matparken Gottsunda!

Odlingskurs matparken gottsunda

Annons

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: