Seniorernas odling i Matparken

Vi på Träffpunkt Treklangen, en kommunal Träffpunkt för seniorer, har under 2011 haft en kollektivlott på 100 kvadratmeter i Matparken, Gottsunda.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Träffpunkten ligger på ca fem minuters cykelavstånd från Matparken och odlingen har varit en av våra uteaktiviteter. På fredagarna som är vår odlingsdag, har seniorerna oftast slutit upp nere vid lotten. Vi har tittat efter hur mycket det har vuxit sedan förra veckan, rensat och satt oss för att fika vid eldstaden stolta över vad som kommit upp och förväntansfulla inför skörden. Det är en härlig avslutning på veckan!

Vi började vårt odlande tidigt i maj när hela åkern var ett enda stort jordigt område! Nyfiket undrade vi var någonstans på åkern vi skulle hålla till och vi blev nöjda när vi  fick en riktigt bra plats nära eldplatsen och grusvägen.  Vi var nog också lite tveksamma till om fröna skulle ha en chans att gro och växa och vi har följt dem vecka för vecka och sett fältet bli grönare och grönare.

En del grupper hade hunnit förodla och kunde sätta ner färdiga småplantor. Vad glada vi blev när vi fick några plantor av sallat och kål. Odlingen tog ett rekordstort steg framåt.

Det som har varit besvärligt under säsongen är behovet av vatten.  Vi hade ju en fantastiskt fin sommar men när man odlar vill man ju ha lite mer regn! När vi träffas för vår gemensamma fredagsodling har vi begränsad tid, så att dra fram tunga slangar, göra de rätta kopplingarna, starta dieselmotorn och göra allt i rätt ordning kändes enormt tidskrävande och lite riskabelt. Så vi har förlitat oss på våra snälla odlingsgrannar och att de passat på att fylla alla tunnor med vatten när de hade startat motorn och fått fram vatten.

Under säsongen har vi startat ett samarbete med en annan Träffpunkt som heter Café Mona. Café Mona vänder sig i första hand till invånare som kommer från forna Jugoslavien.  Utan Matparken hade inte detta nära samarbete vuxit fram.  Att odla är en sådan grundläggande aktivitet, och i odlandet kan vi mötas oavsett bakgrund och språk.

Många positiva möten har skett nere i Matparken. Ibland har Ylva haft en studiecirkel när vi har kommit till åkern. Andra gånger har vi stött på medlemmar ur andra odlargrupper. Vi byter några ord och lär oss av varandra.  Att mötas över ett gemensamt intresse gör det enkelt att ta kontakt

I början av september hade vi en skördefest på Träffpunkt Treklangen där vi åt en fantastisk lunch med grönsaker från egen odling. Det var full aktivitet i köket. Vilken lycka att tillsammans ordna mat av dessa lyxiga, färska, ekologiska grönsaker med fantastisk smak. Det var inte med så lite stolthet vi njöt av maten!

Vilka har då varit med och odlat under säsongen? Det bildades en liten grupp i våras av seniorer med olika odlingserfarenhet och olika förmåga att utföra det många gånger krävande arbete odling innebär. Det var viktigt för oss att odlargruppen var öppen för alla intresserade, oavsett om tiden gjort att alla inte är lika rörliga som i unga år.

Vi har märkt att arbetet med odlingen har blivit väldigt viktigt för några, ja kanske det viktigaste som vardagen kan fyllas med. Flera gånger har vi märkt vilken stolthet och glädje odlingen skänker. Tänk så många gånger vi skiljts åt inför helgen, och alla som har velat har tagit hem sin egen bukett av blommor som vi har odlat tillsammans. Nu har vi också tagit upp all potatis och det är potatis som heter duga! En dam som firade sin 70-årsdag hade bordet fullt av ringblommor från egen odling. Så fick hon också trädgårdshandskar i present!

Det är roligt att höra att många, ja jag tror alla, vill odla även nästa år. Nästa år kan vi mer, vi känner varandra bättre och vet att gemensam odling är toppen!

Fler bilder finns på http://matparken.se/
/Lotta Jansson och Josefin Setterwall

Annons

Delta i diskussionen

3 kommentarer

 1. Så himla fint skrivet om seniorlotten i Matparken! Medryckande och sakligt med lärorika och uppmuntrande detaljer. Det ska jag sprida här i Umeå i förhoppningen att det även här kan växa fram något liknande.
  Lycka till!
  Annika Burholm

  1. Vad glada vi blev när vi såg din kommentar!
   Lycka till i Umeå!
   Josefin och Lotta

 2. Tack Lotta och Josefin, vilken fin redogörelse för ert första år i Matparken! Värmer hjärtat, och bilderna är jättefina!!
  Allt gott
  /Marina

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: